FieropmaasmechelenMaasmechelenProvincie

Gatz maakt zes miljoen euro vrij voor jeugd- en cultuurinfrastructuur

By oktober 3, 2018 No Comments

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) maakt zes miljoen euro vrij voor investeringen in jeugd- en cultuurinfrastructuur, gaande van bibliotheken tot culturele centra en jeugdhuizen. Het geld wordt verdeeld over 54 projecten. Het grootste deel van het budget gaat naar investeringen in energiezuinigheid.

Sven Gatz. © BelgaImage

Minister Gatz heeft eerder al drie grote prioriteiten voor investeringen in jeugd- en cultuurinfrastructuur afgebakend: het vernieuwen van theatertrekken (zeg maar systemen die het huidige handttrekken in toneelzalen automatiseren), een verbetering van de toegankelijkheid en investeringen in energiezuinigheid.

Jeugdorganisaties en organisaties uit de culturele wereld konden een project indienen. Er zijn nu 54 projecten geselecteerd. Veruit de meeste daarvan, 43 om precies te zijn, mikken op een verbetering van de energiezuinigheid. Daarom gaat ook 5,3 miljoen euro van de pot van ruim 6 miljoen euro naar die projecten. Concreet gaat er geld naar de bibliotheken van Temse en Hoegaarden, 14 culturele centra, 7 ontmoetingscentra, 21 jeugdverblijfscentra, 3 projectdossiers van jeugdbewegingen, 2 jeugdhuizen, één stadstheater (NTGent) en 4 musea (o.a. het SMAK en het MSK in Gent).

De grootste subsidiebedragen gaan naar de Culturele Centra van Maasmechelen (750.000 euro) en Knokke-Heist (500.000 euro). Volgend jaar kunnen jeugd- en culturele organisaties tot 1 april opnieuw projectaanvragen indienen voor de drie subsidielijnen.

© Knack News